Jurisdicție privată

Dacă ești avocat, sau activezi în domeniul serviciilor de justiție și ești familiarizat cu arbitrajul, mergi la :

REGULAMENTE SI FORMULARE ARBITRAJ

Dacă nu ai avut până acum tangență cu arbitrajul, lecturează mai jos.


NOTA PRELIMINARA: Informațiile și formularele de aici, pot influenta drepturile și obligațiile dumneavoastră, dacă le utilizați. Pentru orice nelămuriri consultați un avocat, ce profesează și deține atestate profesionale. În Romania, securitatea raporturilor juridice poate fi alterata pentru nerespectarea obligativității precedentului.

informații: arbitru@ulici.net


Aplicarea legii printr-o jurisdicție. Alegerea unui serviciu public sau a unui serviciu privat.

Într-o societate afirmată ca democrată,cu un sistem de stat de drept, parlamentul adoptă, modifica și menține în vigoare o lege.

In cazul aparitiei unui conflict asupra aplicării legii, rezolvarea acestuia se face printr-o jurisdictie, adică printr-o aplicare a legii cazului concret. Jurisdictia reprezinta asadar puterea de a judeca, adica a stabili care este legea ce nu a fost respectata si modul in care partile trebuie sa se conformeze.

Jurisdicția este un serviciu, care atunci când este prestat de o autoritate publica se numește ”serviciu public”, iar atunci când este prestat de o entitate privata, se numește ”serviciu privat”. Arbitrajul nostru este un astfel de serviciu privat, pe care încercăm sa îl optimizam permanent pentru a răspunde exigentelor dumneavoastră de de echitate.

Părțile pot conveni, sa soluționeze pe calea arbitrajului litigiul lor. Prin arbitraj nu pot fi rezolvate conflicte de natură juridică care privesc starea civilă, capacitatea părților, dezbaterea succesorală, relațiile de familie, precum și drepturile asupra cărora nu pot sa dispună, cum ar fi cele prin care Statul impune obligații privind o anumită conduită privind plata taxelor, spre exemplu (Articol 542 CPC - COD PROCEDURA CIVILA ROMÂN).

Pentru a urma procedura noastra de arbitraj, se poate incheia o conventie, care cel mai adesea, este parte din contractul incheiat la inceputul unei afaceri. Chiar daca nu aveti incheiata o conventie, dupa aparitia conflictului, puteti conveni cu partea adversa sa apelati la serviciul nostru, prin schimb de corespondenta, indiferent de forma acesteia, sau schimb de acte procedurale (ARTICOL 548 COD PROCEDURA CIVILA). In cele din urma, puteti apela direct la noi, caci existenta conventiei arbitrale poate rezulta si din intelegerea scrisa pe care o faceti direct in fata tribunalului arbitral (ARTICOL 549 COD PROCEDURA CIVILA).

Daca nu sunteti multumiti de serviciile noastre, la fel de usor, puteti renunta impreuna la acestea.


Costul serviciului nostru de arbitraj.

Costul serviciului nostru este reprezentat de onorariul arbitrului / arbitrilor, care este de cel mult jumătate din taxele judiciare de timbru percepute de serviciul public de justiție (Legea privind taxele judiciare de timbru - ORDONANȚA DE URGENTA nr. 80 din 2013). Mai aveți de achitat costurile modice ale corespondenței. În plus de aceasta, cheltuielile aferente procedurilor se reduc si mai mult, deoarece nu impunem prezenta fizica, a dumneavoastra sau a avocatului ce va reprezinta, in sedinta de arbitraj, dar recomandam insistent asistarea sau reprezentare de către un avocat.


Regulile noastre de procedura.

In desfasurarea arbitrajului, partile si apoi tribunalul arbitral, compus din arbitrul / arbitrii desemnati de pe listele noastre, pot stabili reguli de procedura simplificata, derogatorii de la dreptul comun, cu conditia ca acestea sa nu fie contrare ordinii publice si dispozitiilor imperative ale legii (Articol 541 CPC). Deoarece avem acest drept, procedurile noastre se pot desfasura chiar online si exclusiv in format electronic. Mai important de atat, pentru anumite grupuri de litigii am alcatuit proceduri speciale in care am surmontat cele mai frecvent intalnite probleme din practica. Arbitrajul nostru documentar © permite ca intreaga procedura sa fie finalizata prin schimbul documentelor si completarea unor formulare dinamice.


Punerea in executare a hotararilor noastre arbitrale.

Pentru cei care depun un minim efort pentru a cunoaste legea aplicabila, specialisti sau de alta profesie, se poate observa ca hotararile noastre sunt executorii prin intermediul unui executor judecatoresc. Executarea poate avea loc in Romania, in Statele care fac parte din Uniunea Europeana si in toate celelalte State, care au aderat la Conventia ONU pentru recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine, adoptata la New-York in 10 iunie 1958.

dr. Claudiu-Octavian Ulici


REGULAMENTE SI FORMULARE ARBITRAJ

Pentru comunicarea prin intermediul postei electronice (E-mail), consultati si urmatorul regulament:

COMUNICAREA PRIN EMAIL termeni și conditii

© Materialul din acest site, constituie obiect al dreptului de autor, conform LEGII nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile sale, iar autorul are dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adus textul la cunostinta publica, dreptul de a pretinde respectarea integritatii textului si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei atingeri aduse acestuia, solicitand despagubind, daca este cazul.