Mituri democrate

Societatea noastră ar fi trebuit să se prăbușească până acum. Dat tu știi asta, nu ?

(n.t. Titlul de mai sus se potrivește poate în SUA, țară pentru care a și fost scris articolul original, dar nicidecum aici unde lucrurile sunt bine aranjate, nu-i așa ? Oamenii sunt mai educați și deci mai responsabili decât cei de peste marile ape, iar democrația originală autohtonă a trecut deja la etapa de maturitate, fiind trecută de majorat + 18 ani.)

Ce ne spune autorul articolului:

”Nici o societate nu ar trebui să funcționeze cu nivelul actual de inegalitate (cu o posibilă excepție a unora din acele planete închisoare din "Star Wars"). Șaizeci și trei la sută dintre americani nu își pot permite într-o situație de urgență să cheltuiască 500 de dolari. Cu toate acestea, șeful de la Amazon, Jeff Bezos, are acum o avere record de 141 miliarde de dolari . El ar putea să pună capăt literalmente foamei din lume pentru mai mulți ani și după asta să-i rămână mai mulți bani decât ar putea să cheltuie vreodată pentru el însuși.

La nivel mondial, unul din 10 persoane pot face doar 2 dolari pe zi. Știți cât va dura ca unul din acești oameni să posede aceeași sumă ca Jeff Bezos? 193 milioane de ani. (Dacă strânge câștigul său și cumpără doar hârtie igienică cu un singur strat.) Pur și simplu, nu puteți înțelege nivelul inegalității în lumea noastră actuală sau chiar în națiunea noastră.

Deci ... nu ar trebui să fie revolte pe străzi în fiecare zi ? Nu ar trebui să se prăbușească toate câte sunt ? Uită-te afară. Străzile nu sunt în flăcări. Nimeni nu țipă și nu aleargă gol pe stradă (ca obicei). Toată lumea este amenințată cu arma să accepte astea ? Nu. Noi toți alegem să continuăm așa.

De ce?

Ei bine, chestiunea este legată de miturile care ne-au fost vândute. Mituri care sunt înrădăcinate în programarea noastră socială încă de la naștere, adânc înrădăcinate, ca un dinte de înțelepciune cariat. Aceste mituri sunt acceptate convențional și, practic, nu sunt puse niciodată sub semnul întrebării.

Voi acoperi opt dintre ei. Sunt mai mult de opt. Există probabil sute. Dar eu mă voi opri la opt pentru că (A) nimeni nu citește un articol intitulat "Sutele de mituri ale societății americane", (B) acestea sunt cele mai importante și (C) avem cu toții alte rahaturi de făcut.

Mitul nr. 8 - Avem o democrație

Dacă credeți că avem încă o democrație sau o republică democratică, întrebați-vă: care este ultima dată la care Congresul a făcut ceva, ce marea masă a oamenilor din America a susținut cu adevărat și când a făcut ceva ce nu a sprijinit interesele corporatiste ? Probabil că nu poți să faci asta. Este ca și cum ai încerca să te gândești la ceva care rimează cu ”vremea de afară”. Simți că un răspuns există, dar apoi încet realizezi că el nu este. Chiar și Centrul Carter și fostul președinte Jimmy Carter consideră că America a fost transformată într-o oligarhie: o elită mică și coruptă care controlează țara, fără aproape nici o contribuție din partea cetățenilor. Conducătorii au nevoie de mitul că suntem o democrație pentru a ne da iluzia controlului.

Mitul nr. 7 - Avem un sistem de vot responsabil și legitim

”Curățarea” alegătorilor, extragerea de date, votul exit poll contrafăcut, votul obținut prin promisiuni, respingerea CNP-ului anumitor alegători, buletinele de vot provizorii, terțe părți care au fost alungate de la dezbateri și două partide corporative care prezintă aceeași grămadă de prostii !

Ce parte din aceasta pare a fi un sistem electoral legitim?

Avem ceea ce un mare studiu de la Harvard numea cel mai rău sistem electoral din lumea occidentală. Ați văzut vreodată un părinte care șofează și are un copil într-un scaun special de mașină, iar copilul ăsta un volan mic cu care se joacă, pentru a simți că și el conduce mașina ? Asta este sistemul nostru electoral - un volan de jucărie. Nu este conectat la nimic. Toți suntem aici ca niște copii, exclamând cu entuziasm: "Eu conduccccccc !"

Și știu că este contraintuitiv, dar de aceea trebuie să votați. Trebuie să votăm așa de mulți încât să întoarcem ceea ce s-a furat prin sistemul nostru ridicol de rigid.

Mitul nr. 6 - Avem o mass-media independentă care prezintă conducătorii responsabili

Serviciile media noastre sunt finanțate de contractori de arme, de marile lanțuri farmaceutice, de marile bănci, de marile companii petroliere și de cele care produc pastile de slăbit. (Îmi pare rău să amintesc de pastilele de slăbit, dar nu puteam să fac ceva asemănător cu o mare știre, ele fiind finanțate de niște p**e.) Locurile de munca ale corporațiilor media trebuie sa se muleze pe scenele de război, să se bucure de Wall Street și să creeze salivă în gura consumatorului. Misiunea lor este de a fortifica credința în miturile despre care discutăm acum. Oricine va ieși în afara acestei paradigme este tratat ca și cum ar sta pe un teren de joacă pentru copii, purtând doar un palton.

Mitul nr. 5 - Avem o justiție independentă

Sistemul de justiție penală a devenit o armă deținută de statul corporativ. Acesta este modul în care bancherii pot împiedica în mod ilegal construcția a milioane de case și nu ajung la închisoare, dar activiștii stau adesea în închisorii pentru nesupunere civilă nonviolentă. Chris Hedges a remarcat recent : "Cele mai fundamentale drepturi constituționale ... au fost șterse pentru mulți ... Sistemul nostru judiciar, așa cum a subliniat Ralph Nader, a legalizat legea secretă, instanțele secrete, dovezile secrete, bugetele secrete și închisorile secrete în numele securității naționale. "

Dacă nu sunteți parte a clasei avute, sunteți presați să rămâneți și fără puținele drepturi ce le aveți. Potrivit The New York Times ,"97 la suta din dosarele federale si 94 la suta din cazurile de stat se încheie în negociere, cu inculpații pledând vinovați în schimbul unei pedepse mai mici".

Acesta este numele jocului. Presați oamenii de culoare și oamenii săraci să recunoască fapta deoarece nu au un milion de dolari pe care să-l cheltuiască pentru un avocat.

Mitul nr. 4 - Poliția e aici pentru a te proteja. Ei sunt prietenii tăi.

E amuzant. Nu-mi amintesc ca prietena mea să mă preseze pentru a face face sex și a fi astfel a i se anula un proces-verbal de amendă pentru depășirea vitezei. (Chestiune, în esență, în continuare legală în 32 de state .)

Poliția din țara noastră este concepută în primul rând pentru a face două lucruri: să protejeze proprietatea bogaților și să perpetueze războiul complet imoral asupra drogurilor - care, prin definiție, este un război împotriva poporului nostru .

Încidem mai mulți oameni decât orice altă țară de pe pământ. Înțelesul este acela că țara libertății este cel mai mare stat penitenciar din lume. Deci, toți acești politicieni cu fețele serioase care se confruntă cu probleme și vorbitorii turbați de la televizoare, care vă vor spune cât de îngrozitoare este China în ceea ce privește drepturile omului sau Iranul sau nordul Coreei - aceste țări sunt departe de a avea numărului de persoane încarcerate, existent sub fusta lui Lady Liberty.

Mitul nr. 3 - Cumpărăturile te fac fericit

Acest mit este prezentat în principal de potopul publicitar pe care trebuie să îl suportăm zilnic, dar și de ingineria noastră socială. Cei mai mulți dintre noi simt o goliciune, o înstrăinare adâncă în spatele emoțiilor de suprafață (pentru o vreme am crezut că este vorba gaze în burtă). Această neplăcere se datorează faptului că majoritatea dintre noi suntem aburiți la locurile de muncă pe care le urăm înainte de a ne întoarce acasă în cutiile de izolare numite case sau apartamente. Apoi, schimbăm posturile pe televizor pentru a viziona emisiuni despre oameni care o duc mai rău decât noi (pe care îi găsim pe toți distractivi).

Dacă suntem norocoși, vom face destui bani pe parcursul săptămânii, pentru a permite o cantitate suficientă de bere în week-end care să ne ajute ca totul să capete un sens. (Consider că este nevoie de cel puțin patru beri pentru ca lucrurile să se lege.) Dar asta nu ne aduce cu adevărat împlinirea. Și ce acum? Anunțurile spun că cumpărăturile ne vor face bine. Încercați să înfrângeți depresia și disperarea sub pătură la un televizor cu ecran plat, pungi cu bani și un Jet Ski. Acum viața ta are sens ? Nu ? Poate că trebuie să conduci Jet Ski-ul puțin mai repede! Porniți-l până când costumul dvs. de baie vă vine bine și vă veți simți în viață!

Adevărul întunecat este că trebuie să credem mitul că consumul este răspunsul la toate sau altfel vom continua să fugim în cerc. Și dacă nu alergăm în cerc, atunci începem să gândim, începem să punem întrebări. Aceste întrebări nu sunt bune pentru elita dominantă, care se bucură de o societate bazată pe exploatarea zilnică a 99% dintre noi.

Mitul nr.2 - Dacă lucrezi din greu, lucrurile vor merge bine

Conform sondajului Deloitte : "80% dintre oameni sunt nemulțumiți de locurile de muncă " și " o persoana obișnuită petrece 90.000 de ore la locul de muncă pe durata vieții ". Asta-i cam a șaptea parte din viața ta - și cea mai mare parte din ea în timpul celor mai productivi ani ai tăi.

Întrebați-vă pentru ce lucrăm. Pentru a face bani? Pentru ce? Aproape nici unul dintre noi nu mai muncește pentru supraviețuire. La un moment dat, locul de muncă era redus la:

Am plantat mâncarea-> mănânc mâncarea-> Dacă nu plantez mâncarea = mor.

Dar în zilele noastre, dacă lucrați la o cafenea – cineva va muri dacă nu-și va primi super-caf-mocha-frap-almond-piss-latte? Mă îndoiesc că se va chinui cineva de pe urma unei deficiențe de scorțișoară sau afine.

Dacă lucrați la Macy's, clienții vor pieri dacă nu primesc acei boxeri cu țesătura absorbantă pentru sudoare? Mă îndoiesc de asta. Și dacă vor muri din cauza asta, atunci problemele lor ar fi mult mai mari decât ați fi știut. Asta înseamnă că toți lucrăm pentru a face pe alții bogați pentru că avem o societate în care trebuie să lucrăm. Progresele tehnologice pot face tot ceea ce trebuie făcut cu adevărat.

Dacă am vrea, putem să scăpăm de cea mai mare parte a muncii și să avem zeci de mii de ore mai mult ca să ne bucurăm de viața noastră. Dar nu facem deloc asta. Și nimeni nu are voie să pună aceste întrebări - nu pe canalele noastre principale de știri, cel puțin. Chiar venitul minim garantat este abia discutat pentru că el nu se leagă de programarea noastră culturală.

Oamenii de știință spun că este posibil ca inteligența artificială să elimine toate slujbele umane în 120 de ani. Cred că ei știu ce se va întâmpla, pentru că boții vor lua slujbele și apoi își vor da seama că 80% dintre ei nu trebuie să fie făcuți ! Boții vor prelua conducerea și apoi vor spune: "Opriți ... Nu mai petreceți a șaptea parte din viață împachetând cămăși la Banana Republic".

Într-o zi, vom construi monumente pentru boți care ne-a spus să ne bucurăm de viețile noastre și ... să lăsăm deoparte excesul de cămăși.

Și asta mă duce la cel mai mare mit al societății noastre americane.

Mitul nr. 1 - Suntem liberi.

Și nu vorbesc despre milioanele de oameni închiși în închisorile noastre. Vorbesc despre tine și despre mine. Dacă credeți că sunteți libere, încercați doamnelor să fugiți pe drum cu sânii la vedere. Băieți, faceți zgomot în public și vedeți cât de liber sunteți.

Înțeleg că există anumite restricții asupra libertății pe care, de fapt, dorim să o avem în societatea noastră. Dar o mare parte a lipsei noastre de libertate nu este ceva pentru care ați vota dacă ați avea ocazia.

Încercați să creați un incendiu într-o parcare pentru a vă menține cald în timpul iernii.

Încercați să dormiți în mașină mai mult de câteva ore fără a fi hărțuit de poliție.

Încercați să vă mențineți confidențialitatea pentru o săptămână fără un singur e-mail, căutare pe web sau locație colectată de NSA și de companiile de telecomunicații.

Încercați să vă înrolați în armată pentru că aveți nevoie de bani pentru colegiu și apoi într-o zi, mergând pe jos prin bază, să vă spuheți: "Da, m-am plictisit. M-am gândit că nu voi mai face asta".

Încercați să îi explicați la KFC (Kentucky Fried Chicken) că nu aveți bucățele verzi de hârtie pe care ei le doresc, iar în schimbul cartofilor prăjiți, aveți niște desene pe un șervețel care le oferiți în schimb.

Încercați să candidați la președinție ca un independent. (Jill Stein a fost legat de un scaun de poliție în timpul uneia dintre dezbateri.)

Încercați să folosiți toaleta la Starbucks fără a cumpăra ceva ... fiind negru.

Suntem mai puțin liberi decât un câine în lesă. Trăim într-una dintre cele mai grele și mai inegale societăți de pe planetă, cu mai mulți miliardari decât oricând .

Între timp, americanii furnizează 94 % din sângele colectat contra plată, utilizat în întreaga lume. Și acesta este aproape exclusiv provenind de la oamenii foarte săraci. Acest sistem abuziv este la modul literal un vampir care suge sângele de la cei săraci. Suna asta ca o decizie liberă pe care am făcut-o ? Sau sună ca o forță economică imensă ce zdrobește oamenii ? (S-ar putea argumenta că donarea spermei este mai puțin convingătoare.)

Pentru a impune acest sistem ilogic, imoral, conducătorii corupți - în cea mai mare parte a timpului - nu au nevoie de arme și gaze lacrimogene pentru a-și păstra mecanismele de exploatare. Tot ce au nevoie sunt anumite lucruri, mituri din rahat întărit, pentru noi toți, pentru a ne cumpăra, cârlige, standarde și șabloane. Basme pentru adulți.

E timpul sa te trezești.”

Lee Camp Truthdig Tue, 31 Jul 2018 11:45 UTC

sott.net